Ikrázó fogaspontyok – Cyprinodontidae, vöröstorkú díszcsuka

Közép- és Dél-Amerika, Afrika, India és a hátsó-indiai szigetvilág mocsarai, sekély állóvizei adnak otthont ezeknek az igen színes halaknak.

Testfelépítésük hosszú, a csukáéhoz hasonlatos. Szájukban sok apró fog található, magyar nevüket is innen kapták. Nem terjedtek el széles körben, mint más halcsaládok. Ennek oka lehet, hogy vannak közöttük ragadozó természetűek, rövid életűek. Sok faj tenyésztése körülményes, mert az ikra kelése hosszú hónapokat vesz igénybe. Akváriumi körülmények között némelyek egyre kisebbek lesznek, szépségük csökken.

Szeretik az enyhén savanyú lágy vizet, és a 24 – 26 °C-os vízhőmérsékletet. Az afrikai fajok igen nagy hőingadozásokat (10 – 30 °C) képesek elviselni. Tartásukhoz kis akvárium is elegendő, ami ilyen vízzel van feltöltve és finom szálú növényekkel telepített. Alkalmas társas akváriumokba is, amely azonos testnagyságú, békés halakkal van betelepítve.

Az ívatásukhoz 5 – 6 literes akvárium elegendő. Ezt 10 – 12 cm magasan lágy, tőzeges vízzel töltjük fel. Az ikrákat rakhatják finomszálú növényekre, talajra szórhatják a már kiáztatott tőzegbe, de egyes fajai a lisztfinomságú homokba rakják. Az ikrák kelése általában egy – két hetet vesz igénybe, de több hónapig is elhúzódhat. Az ikraburokból már kifejlett kis halak bújnak elő, azonnal úszni és enni kezdenek. Megfelelő mennyiségű plankton eleségen gyorsan fejlődnek. Legtöbbjük 3 – 4 hónap múlva már ivarérett.

Vöröstorkú díszcsuka – Epiplatys chaperi

Hazájában a trópusi Afrikában (Libéria) kisebb édesvízi tavakban található meg. A teste tipikus csukaformájú. A szája felső állású, víz színén élő ragadozó. A hím háta barnás, oldalpikkelyei kékeszöld csillogásúak, feketén szegélyezve. Testén található keresztcsíkok és úszói szegélye szintén feketék. Szemgyűrűjének felső része zöld, az alsó része pedig vörös. A kopoltyúfedőjének alsó része, az álla, egészen le a mellrészig szintén vörös. A hímek a 6,5 cm-es testnagyságot is elérhetik, a nőstények általában 1 cm-el kisebbek és kevésbé színesek.

Tatásuk: társas akváriumokban más halak társaságában félénk viselkedésű, meghúzódó, keveset mozog, ettől függetlenül jól tartható bennük.

Szaporításuk: kis méretű medencében történik. Ezt finom szálú növé-nyekkel telepítsük be, gondoskodjunk számukra bojtos gyökérzetről és 7 – 10 nk° keménységű vízzel töltsük fel. Egyszerre több párt is ki lehet helyezni. 22 – 24 °C-os vízben már szívesen ívnak. Az ikra kelése a hőmérséklet függvénye, általában 8 – 10 nap. Kikelés után az ivadék azonnal vadászni indulnak. A növények cseréje, az ikrák keltető medencébe való átszedése a hosszú ideig elhúzódható ikrarakás miatt célszerű.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.