Yukatáni fogasponty – Mollienisia (Poecilia) sphenops

 

Mexikótól Venezueláig, a tengerparti lagúnákban él. A középkemény akváriumvizéhez kedveli, ha  10 literenként 1 teáskanálnyi tisztított sót (nem jódozott) adunk.

A nőstények 10 a hímek 5-7 cm hosszúságig nőnek. A szabadban sok színváltozata jött létre. A legismertebb a Black Molli, melynek úszói és egész teste koromfekete. Lírafarkú alakváltozata is népszerű, mely a hetvenes években terjedt el nálunk.

Tartásuk: hő és oxigén igényesek. A  tiszta, jól szellőztetett 25-28 °C-os vizet szeretik. A hőváltozásokra érzékenyek, hamar megfáznak. Ezt a testük himbálódzó mozgása árulja el. Ilyen esetben erős szellőztetés mellett, vizüket melegítsük fel 30 °C -ra. 48 óra múlva hagyjuk a vizet a tartási hőmérsékletre vissza hűlni.  A porlasztót célszerű a függőlegesen elhelyezett fűtőtest közelébe helyezni. Így a medence vize jobban keveredik a melegedő vízáramlattal, a függőlegesen elhelyezett fűtőtesttel pedig a mollik ráfekvését akadályozzuk meg. Ügyeljünk rá, hogy a víz ne hűljön 24°C alá. A molliknak növényi táplálékra is szükségük van a változatos élő eleségen kívül. Ilyen lehet a saláta levél, zöld alga vagy növényi műeleség. Ennek hiányában rosszabbul fejlődnek, terméketlenné válhatnak.

Szaporításuk: a fekete szín- és alakváltozatú nőstények szabálytalan időközökben és  változó mennyiségű ivadékot hoznak világra. Előfordul az 1-2 hetes túlhordás is. Az utódok közt előfordulnak nem teljesen fekete példányok, de fejlődésük folyamán gazdagodnak még fekete pigment foltokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.