Széleshátú fogasponty (platti) – Xiphophorus maculatus

Vad törzsalakja Guatemalában és Mexikóban él, zöldes olajbarna, farokúszója tövében két sötét folt van. A nőstények 6, hímjei 3 cm –re nőnek meg.

A kitenyésztett változatok kiszorították a vad törzseket. Ilyen kitenyésztett változat pl: a piros, vérvörös, fekete, fehér, albínó(piros szem, fehér test), tükör platti, wagtail(piros vagy sárga test fekete úszósugarakkal), tuxedo(széles fekete folt pirosas vagy zöldes alapon), leopárd platti(fekete foltok világos alapon)

Tartásuk:  23-25 °C-os vizet kedveli, de 20 °C alá ne süllyedjen a medence vize. Hirtelen vízváltoztatásra érzékenyek, ezért hazaszállításkor vagy másik medencébe helyezéskor erre ügyelni kell. Természetük békés, medencéjüket tartsuk lefedve, bár nem olyan ugrálósak mint a xifók.

Szaporításuk:  a nőstények 6-8 hétig terhesek. 30-50 utódot hoznak világra melynek száma függ a tápláltság változatosságától, és a tartási  vízhőmérséklettől. Koraszülésre hajlamosak a nőstények, ha megzavarják vagy ha hirtelen hőváltozásnak teszik ki őket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.