A halak táplálása – az élő és szárított haleleségek

A  haleleségeket általában három főcsoportra lehet osztani:

–          élő haleleségek

–          műeleségek

–          egyéb eleségek

Csővájó féreg (Tubifex)

Szerves anyagokban gazdag, egész évben beszerezhető élő eleség. Nagy mennyiségben található csatornák iszapjában, iszapos fenekű vizekben. Oxigénigényessége miatt az eltarthatóságát nagyban befolyásolja a friss víz jelenléte. A főleg télen vásárolt Tubifex sok szennyeződést tartalmaz, ezért a Tubifex csomót erős vízsugár alatt addig kell mosni, amíg szennyeződés a vízben már nem látható. Célszerű egy – két napig tárolni és utána etetni, mert addigra kiürül a béltartalma. A béltartalom emésztési zavarokat okozhat a kényesebb halaknál. Etethető egészben vagy apróra vágva a halak méretétől függően. Etetni csak annyit szabad belőle, amennyit a halak azonnal elfogyasztanak. Az el nem fogyasztott, egészben etetett Tubifex az akvárium talajába fúródva elszaporodhat, és kiírtása csak talajcserével lehetséges. Vágott Tubifexet alaposan ki kell mosni etetés előtt, mert annak testnedvei és vére az akvárium vizét erősen elszennyezheti. Túlzott mennyiségű etetése elzsírosodást okozhat. A Tubifex fehérjében gazdag eleség, jelentőségét a már említett, egész évben rendelkezésre állása adja.

2.26.1.2. Sóféreg (Artemia salina)

Az USA – ból, a Nagy-Sós-tó vidékéről származik az Európában kapható sóféregpeték. A szakszerűen csomagolt, száraz, hűvös helyen tárolt peték életképességüket több évig is megőrizhetik.  A sóféreg nauplius ivadékeleségnek kiváló, etetésével a halivadékok gyorsan növekednek. Előnye, hogy az ivadékra nem veszélyes, fertőző élőlényt nem tartalmaz. A peték keltetése egyszerű. Egy befőttesüvegbe félig vagy háromnegyedig sós vizet töltünk ( 15- 20 g jódmentes konyhasót 1l vízbe). A keltető edény fenekére a beszórt peték ne ülepedjenek le, ezt szellőztetéssel tudjuk megoldani. A peték 20 – 22 0C-on kb. 2 – 3 nap alatt kelnek ki. A kikelt nauplius 0,3 – 0,4 mm hosszú. A szellőztetés megszüntetésével a leülepedett naupliusok egy gumicső segítségével leszűrhetőek. A tiszta vízben csak pár óráig maradnak életképesek, ezért csak annyit etessünk belőlük, amennyit ennyi idő alatt elfogyasztanak a kishalak.

Papucsállatka (Paramecium caudatum)

A frissen kikelt, zsenge, nagyon apró halivadék kitűnő elesége az ázalékállatok közé tartozó papucsállatka. Az ivadékra nagyobb mennyiségben adagolva sem veszélyes. Tenyészteni egy 2 – 3 literes befőttesüvegben lehet, melyet 2/3-ig vízzel töltünk fel. Ebbe száraz karalábé darabkákat vagy szintén szárított banánhéjat rakunk. Ezt az elkészített vizet kb. 1 nap után tiszta papucsállatka – kultúrával beoltjuk. A karalábét vagy banánhéjat 4 – 5 naponta cseréljük. A papucsállatka tenyészet táplálása tejjel is történhet. Ebben az esetben vigyázni kell, hogy az állatkák vize ne savanyodjon meg. A tenyészet vizét időnként frissíteni kell. Etetésükhöz hosszúnyakú üvegre és vattadugóra van szükség. Az üvegbe a tenyészet legsűrűbb részéből öntünk, majd az elvékonyodott nyakrészt vattadugóval lezárjuk. A vattadugó fölé néhány ml tiszta vizet öntünk. A vattán keresztül átvándorolnak a papucsállatkák a tiszta vízbe. Ezt vízzel együtt az ivadéknevelő medencébe csepegtetjük.

Szúnyoglárvák

A díszhalak legtermészetesebb táplálékai. Hazánkban gyűjthetők fekete, fehér és vörös szúnyoglárvák. Értékes táplálékok, emésztésben szenvedő halak gyógytápláléka lehet. A vörös szúnyoglárvák iszapból gyűjthetők, télen időnként az üzletekből is beszerezhetőek. A fekete szúnyoglárvák főként sekély vízben találhatók, gyűjtésük egész évben kisebb – nagyobb mennyiségben lehetséges. Hűvös helyen, lapos, vízzel telt edényben tárolható. A lárvák fejlődését az alacsony tárolási hőmérséklet lassítja. A szaküzletekben időnként beszerezhetőek az árvaszúnyog (Chironomus) lárvák. Tárolásuk hűvös helyen, nedves ruhán, vékony rétegben becsomagolva történik. A halaknak csak annyit adjunk belőle, amennyit maradéktalanul elfogyasztanak. A fölösleg kikel a medencében és a halak is sokat elpusztítanak csipkelődésükkel, ezek bomlásnak indulva az akvárium vizét rontják.

Plankton eleség

A plankton alsórendű rákok és egyéb lebegő szervezetek gyűjtőfogalma. A leggyakoribb fajok tartoznak ide: Daphina, Cyclops, Bosmina, Diaptomus, Moina. Vitamindús, tápláló, kiváló étrendi hatású táplálék. A leggyakoribb fajok a Daphina (vízibolha) fajok. Közülük a kis vízibolha (Daphina pulex) jobb minőségű, a nagy vízibolha (Daphina magna) pedig nagyobb testű halak etetésére szolgál. A planktonféleségek egész évben rendelkezésre állnak. A Cyclops és Diaptomus fajok késő ősszel, télen és kora tavasszal gyakoribbak, nyáron a vizek melegedésével pedig a Bosmina és Daphina fajok szaporodnak el.  Az első napokban a halivadékot kiválóan táplálhatjuk a Cyclops és Diaptomus 0,2 – 0,3 mm-es naupliusával (lárvaalak). A legkiválóbb hazai ivadékeleség a Diaptomus naupliusa. Ritkán fordul elő, legtöbbször Januárban  lehet gyűjteni. A szaküzletekben ritkán kaphatók. A kerekesférgek (Rotatoria) árnyékolt, kevésbé felmelegedő vizekben fordulnak elő, tavasztól késő őszig. Tápértéke kisebb mint a Cyclops és Diaptomus naupliusnak, ezért az ezzel nevelt kis halak lassúbb növekedésűek. A planktoneleségből csak annyit adjunk a halaknak, amennyit azonnal elfogyasztanak. A Cyclops nauplius etetése során a kis halak csak annyit kapjanak, amennyit hamar elfogyasztanak, mert a halivadéknál gyorsabban nő és meg is támadhatja őket. Főleg a zöld színű Cyclops nauplius a veszélyesebb.

Mikró (Turbatrix aceti)

A halivadék etetésére kiválóan alkalmas, 1 – 2 mm hosszú eleség. Díszmárnák, sügérek, elevenszülők és labirintkopoltyúsok kisegítő elesége lehet. A pontylazacok nem szívesen fogyasztják. A mikróval etetett halivadék növekedése lassú, ezért planktoneleséggel együtt etessük. Tenyésztéséhez 2- 3 dl-es műanyag pohár szükséges. A pohárba kávézaccot rakunk. Ezután a kávézaccra joghurtot vagy kefírt helyezünk, majd beoltjuk a mikrotörzs kultúrával és egy üveglappal lefedjük. Naponta kell etetni fél kávéskanálnyi joghurttal vagy kefírrel a tenyészetet, vigyázva, hogy el ne savanyodjon. A mikrók 22 – 26 °C -on gyorsan szaporodnak. Etetéskor az üveglapon lévő férgeket egy pohárba mossuk, leülepedés után a szennyezett vizet leöntjük  a mikróról és párszor átmossuk. A tiszta vízzel együtt adjuk az ivadékoknak. Csak annyit etessünk a halakkal, amennyit egy pár órán belül elfogyasztanak. A mikró kb. 2  órán keresztül marad élve a vízben.

Televényféreg (Enchytraeus albidus)

2 – 3 cm hosszú, 0,5 – 0,75 mm átmérőjű fehér féreg. Tápláló haleleség. Otthon tenyészthető, szerves hulladékkal táplálkozik. Hízlaló eleség, ezért rendszeres etetése nem ajánlott. A tenyészállatoknak ikrázás után energiaveszteségük pótlására 2 – 3 alkalommal nagyobb adag is adható. Az apróra vágott és jól kimosott televényféreg halivadékkal is etethető.  A televényféreg szaporítása egy kb. 30*30*10 cm vagy hasonló méretű faládában történik. A ládát nedves tőzeg és virágföld keverékével töltjük meg úgy, hogy a láda felső szélétől kb. 2 – 3 cm szabad hely maradjon. A föld felszínének közepén egy 1 – 2 cm mély és 5 – 7 cm mély mélyedést készítünk, mely az etetőgödör szerepét fogja betölteni. Az etetőgödröt egy 10*10 cm nagyságú üveglappal fedjük le. A telep beoltásához 1 – 2 dkg-i televényféregre lesz szükség és az etetőgödörbe helyezzük őket. A férgek tápláléka bab, spenót, borsó, sárgarépa, fehérrépa, főtt zabpehely és főtt tésztafélék lehetnek. A telep lezárásához falapot használjunk, aminek közepén szellőzőnyílás legyen. A szellőzőnyíláson nejlon vagy fémszövetű anyag legyen. Az optimális tartási hőmérséklet 10 – 18 °C. A férgek etetése 3- 4 naponként történhet, a maradék ételt el kell tá-volítani. A földet rendszeresen de enyhén nedvesíteni kell és a talaj felső, elsavanyodott rétegét cserélni kell.

Grindál (Enchytraeus buchholzi)

Nagyon vékony, 0,5 – 1,5 cm hosszú, fehéres féreg, mely a televényféreg trópusi rokona. Tenyésztéséhez egy vizet át nem eresztő, kis műanyag doboz elegendő. Ebbe a dobozba 3 – 5 cm vastag tőzeget rakunk táptalajnak. A táptalajt mindig tartsuk nedvesen. A tőzeget lefedjük üveglappal és az egészet sűrű szövettel sötétítjük. Melegigényes féreg, ezért eredményes szaporításához 20 – 40 °C szükséges. Táplálékuk a televényférgekével megegyező lehet. A televényférgeknél gyorsabban szaporodnak. Összevágva a 10 – 14 napos ivadékkal is etethető. Étrendi hatása a televényféregéhez hasonló. Néhány élő haleleségnek szárított és fagyasztott változata is kapható. A fagyasztott eleségek etetése kétféleképpen is lehetséges: a fagyott kockát vízbe dobva vagy egy pohár vízben felolvasztjuk és ezután etetjük. Csak annyit adjunk belőle, amennyit elfogyasztanak halaink, mert gyorsan bomlásnak indulnak és elszennyezik a medence vizét.

Szárított eleségek lehetnek: szárított vízibolha, szárított szúnyoglárva, szárított Tubifex.

Szárított vízibolha

Sok ballasztot tartalmazó, csekély tápértékű eleség, főleg a Daphina kitinpáncéljából áll. Etetése csak kiegészítő táplálékként javasolható. A szárított vízibolhán tartott halaknál emésztési zavarok, valamint gyomor- és bélgyulladás alakulhat ki. Kisebb halakkal porfinomságúra törve etethető.

 Szárított szúnyoglárva

A halak kedvelt tápláléka, jó minőségű száraz eleség.

 Szárított Tubifex

A szárított szúnyoglárvához hasonlóan kedvelt száraz eleség, mely igen tápláló. Porrá törve halivadékokkal is etethető.

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Mondd el a véleményedet és oszd meg barátaiddal is! Sokat segítenél nekünk ezzel.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.