Hogyan tápláljuk halainkat helyesen?

A halakat táplálkozási módjuk és táplálékigényük szerint három csoportra oszthatjuk:

-Mindenevők: növényi és állati eredetű eleséget egyaránt fogyasztanak. Az akváriumban tartott díszhalak többsége mindenevő (pl. pontylazacok, pontyfélék, elevenszülő fogaspontyok).

-Növényevők: növényevő hal szinte alig akad akváriu-munkban, azonban növényi táplálékkiegészítést igénylők jóval több (pl. Poecilia velifera).

-Húsevők: a húsevő halak ragadozó természetük miatt kizárólag élő halakkal, élő eleséggel táplálkoznak (pl. Belonesox belizanus).

A fehérjék, zsírok, szénhidrátok a különböző haleleségek fő tápanyagai, ezekből viszonylag nagy mennyiséget igényelnek. Kis mennyiségben ugyan, de szükség van a hal egészséges fejlődéséhez, élettani folyamataihoz vitaminokra és ásványi anyagokra is. Ezek hiányában hiánybetegségek lépnek fel. A fő táplálékok az energia pótlását és a hal testállományának felépítését szolgálják. A táplálékban található fehérjékből a halak képesek szénhidrátokat és zsírokat előállítani. Ezzel magyarázható, hogy szénhidrátban és zsírban szegény de fehérjében gazdag táplálék etetése esetén képesek az elhízásra.

Fehérje: az állati szövetek magas arányban tartalmaznak fehérjéket. A normális növekedés fenntartásához állandó mennyiségre van szükség. Az öreg halaknak kisebb, a fiatal halaknak nagyobb a fehérjeszükséglete.

Szénhidrát: sok szénhidrát etetésekor a fölösleg a májban felhalmozódik, raktározódik, ami a normális működését gátolhatja. Általános szabály, hogy a szénhidrátok a táplálék maximum 15% -át alkossák. A 25% -os fölösleg ártalmas lehet. A növényevők általában jobban bírják a szénhidrátot, mint a ragadozók.

Zsír: a halak testében nagyobb arányban találhatók telítetlen zsírok, mint az emlősökében. A zsírok omega 3 (ω−3) sorozata a halak számára fontosnak tűnik, viszonylag nagy mennyiségben találhatók bennük. A halak zsírja  többnyire telítetlen és többnyire a planktonból származik. A zsír mennyisége a táplálékban általában 10% körül van. Ha az eleségben a zsírsavak egyensúlya magasabb ennél, akkor problémát okozhat.

Vitaminok: a táplálék jó vitaminforrás a halak számára. A halak számára különösen hasznos vitaminok az A-, D-, B1-, B2-, B12-, E-, C vitaminok a legfontosabbak. Az A – vitamin a növekedési folyamatokban, anyagcserében, szaporodási folyamatokban játszik szerepet. A D – vitamin a csontok ásványi anyag forgalmában nélkülözhetetlen. A B – vitaminok szükségesek a növekedési és vérképzési folyamatokhoz, a máj és az idegsejtek anyagcseréjéhez. A C – vitamin egyes enzimek aktiválásához, a sejtek anyagcseréjéhez szükséges, növeli a halak ellenálló képességét. Az E – vitamin a halak immunrendszerét stimulálja. Télen különösen jó hatású a marha- vagy csirkemáj etetése, mert a májban a halak számára fontos és sok ( A-, D-, B-) vitamin található. A szárított eleségek általában nem tartalmaznak vitaminokat.

Ásványi anyagok: sok haleleség tartalmazhat ásványi anyagokat. Bizonyos mértékig ezek közvetlenül is felvehetők a vízből. A lágy vizű medencékben csak kis koncentrációban vannak jelen. A rendszeres vízcserék előnye, hogy az ásványi anyagok szintje helyreáll. Az ásványi anyag hiánya a gyakorlatban azonban a legritkább esetben fordul elő, mert a halak minimális szükségletét a viszonylag szakszerűtlen etetéssel is fedezni lehet.

Festékek: a festékek vagy színfokozók a természetes táplálékokban is előfordulnak és az előregyártott eleséghez is hozzáadásra kerülhet. Ezek nem tápanyagok, de a természetes bőrszín kialakulásában fontosak lehetnek.

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Mondd el a véleményedet és oszd meg barátaiddal is! Sokat segítenél nekünk ezzel.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.