A vér és a testnedvek

A vér

A szív tartja mozgásban a halak vérét, ami egy pitvarból és egy kamrából áll.

A szív a kopoltyúk felé hajtja a vénás vért (oxigénben szegény, széndioxidban gazdag), majd ott a széndioxidot leadja és oxigénnel feldúsulva ellátja a hal szöveteit, testrészeit oxigénben gazdag artériás vérrel. A vérük piros, melynek hőmérséklete a víz hőmérsékletével egyezik meg, vagy maximum annál 1 °C-kal magasabb. A halak változó testhőmérsékletű állatok, mert nincs testhőszabályzó képességük.

A vér és a testnedvek
A halak keringési rendszerének egyszerűsített rajza (forrás:Internet)

A testnedvek

Az ozmózis az a folyamat, mikor két különböző töménységű oldat között át-eresztő anyag van (ezáltal különböző ozmotikus nyomású), mint például a hal bőre. A víz a hígabb oldatból kiáramlik a töményebb hígítására, míg a koncentrációjuk egyenlő lesz.

A megfelelő só- és vízmennyiség fenntartása minden hal számára szükséges. A sók természetes szintje az édesvízi és a tengeri halakban nagyon hasonló. Az édesvízi halak testnedve az őket körülvevő víznél töményebb, ezért vizet vesznek fel a testükbe. Ivásra nincs szükségük, veséik sót tartanak vissza, és nagy mennyiségű, híg vizeletet választanak ki.

A tengeri halak esetében más a helyzet, mert a tengervíz sótartalma nagyobb, mint a testnedveiké, az ozmózis miatt vizet veszítenek és kiszáradnak. Hogy ez ne így legyen, tengervizet isznak, a fölösleges sók kiválasztása után a vesék csak kis mennyiségű, nagyon tömény vizeletet termelnek. A megfelelő szintet így tartják fenn a testfolyadékban

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.